dijous, 15 d’octubre del 2009

Ha mort l'Arquebisbe-bisbe emèrit d'Urgell Joan Marti Alanis


L'Arquebisbe-bisbe emèrit d'Urgell, Mons. Joan Martí i Alanis ha mort en la pau del Senyor
diumenge, 11 d'octubre de 2009 16:48
L'Arquebisbe-bisbe emèrit d'Urgell, Mons. Joan Marti i Alanis, va morir diumenge 11 d'octubre al matí en la Pau de Crist, a Barcelona, a l'hospital de Ntra. Sra. de l'Esperança.
La Missa Exequial i l'enterrament seran a la Catedral de Santa Maria d'Urgell, el proper dimecres dia 14 d'octubre, a les 11:30 del matí, a la Seu d'Urgell. Serà presidida del Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra Mons. Joan-Enric Vives i Sicília.
La capella ardent és previst que quedi instal·lada al Saló del Tron de Palau Episcopal de la Seu d'Urgell, el dimarts a la tarda a partir de les 16:30 h i fins a les 22:00 h del vespre. Serà oberta al públic en general.
El Bisbe d'Urgell ha demanat a la Diòcesi que encomani l'ànima de l'Arquebisbe Martí a la misericòrdia del Bon Pastor, perquè l'hi doni el premi dels servents fidels de l'Església.

Mons. Joan Marti i Alanis fou nomenat bisbe d'Urgell el 25 de novembre de 1970 i prengué possessió del càrrec el 30 de gener de 1971. El 17 de març de 1971 prestà jurament com a copríncep d'Andorra davant del Consell General de les Valls. El 12 de maig de 2003 el sant Pare Joan Pau II acceptà la seva renúncia al govern pastoral de la diòcesi.
En el seu mandat com a bisbe i copríncep ha impulsat la redacció de la Constitució andorrana, que va rubricar l'any 1993, després de ser aprovada en referèndum pel Poble andorrà, i ha estat sempre un "persistent defensor de la existència i de la independència d'Andorra com a Estat", tal i com l'hi va reconèixer el Sindic en l'acte de la signatura de la Carta Magna al Palau Episcopal el 29 d'abril de 1993.
La Santa Seu, "diligentiam agnoscens et zelum in suis muneribus episcopalibus adimplendis", reconeixent el seu zel acurat en l'acompliment del seu ministeri episcopal, li atorgà el títol o dignitat d'arquebisbe "ad personam", el 25 de juny de 2001, en la mateixa data en la que monsenyor Joan Enric Vives i Sicília fou nomenat bisbe coadjutor d'Urgell, amb dret a successió.