dijous, 15 d’octubre del 2009

L'Arquebisbe Joan Martí és enterrat a la cripta de la Catedral d'Urgell acompanyat per gran nombre d'autoritats eclesiàstiques i civils andorranes i c




dimecres, 14 d'octubre de 2009
L'Arquebisbe-bisbe emèrit d'Urgell i ex-Copríncep d'Andorra, Mons. Joan Martí i Alanis ha estat enterrat aquest migdia a la Cripta de la Catedral de Santa Maria d'Urgell, després de la Missa Exequial que s'ha celebrat amb gran solemnitat, i que ha aplegat una multitud de persones per retre-li el darrer homenatge.
S'hi han aplegat les màximes autoritats de les institucions andorranes i també polítics de diverses èpoques que van viure amb ell moments de gran importància per a la història del país. Representants del Govern, el Consell General, la Justícia, els Comuns, de l'àmbit econòmic, social, cultural. Ha estat present també el representant del Copríncep francès, Christian Frémont. S'han desplaçat des de tota la geografia de la Diòcesi representants d'Ajuntaments i de Consells Comarcals. També de la Diputació de Lleida i de les diverses institucions polítiques de Catalunya. Representant el Govern de la Generalitat ha assistit el conseller Jordi Ausàs, fill de La Seu d'Urgell.
Des del Palau Episcopal, el fèretre de Mons. Marti ha estat portat a les espatlles de vuit sacerdots de la Diòcesi ordenats pel mateix Arquebisbe Martí, des del Palau Episcopal. Han participat en la processó, bisbat, canonges de la Catedral i altres eclesiàstics que s'han desplaçat per la celebració d'arreu de Catalunya. Mentre s'entonaven les Benaurances, s'ha fet l'entrada a la Catedral per la porta del Museu Diocesà i a través del Claustre. Pel passadís central s'ha accedit a l'altar i s'ha dipositat el fèretre de Mons. Marti al terra.
La cerimònia ha estat presidida per Mons. Joan-Enric Vives, Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra. Hi ha assistit també el Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluis Martínez Sistach; l'Arquebisbe metropolità de Tarragona i Primat, Mons. Jaume Pujol Balcells; el Bisbe de Tortosa, Mons. Xavier Salinas Viñals; el Bisbe de Solsona, Jaume Traserra Cunillera; el Bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova Casanova; Bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Agusti Cortés Soriano; Bisbe deTerrassa, Mons. Josep Angel Saiz Meneses. També hi ha pogut ser present el Bisbe emèrit de Lleida (i durant un temps, fins a l'arribada de Mons Marti, Administrador de la Diòcesi d'Urgell) Mons. Ramon Malla.

Mons. Vives, a l'homilia, ha destacat la humanitat de Mons. Martí, un home que, ha dit, va saber materialitzar un canvi d'època en l'àmbit pastoral i també va impulsar una transformació política molt profunda al Principat d'Andorra. Ha parlat de la vida, del tarannà de l'Arquebisbe emèrit i ha posat de manifest la seva bondat i senzillesa personal, i com la seva proximitat en els darrers anys i els darrers dies de la vida han estat d'un gran mestratge humà i espiritual per a ell mateix. També ha fet una memòria agraïda del ministeri episcopal exercit per l'Arquebisbe Martí, recordant els textos de la seva ordenació episcopal i el recorregut fidel de tota la seva vida a la missió rebuda de Crist.
En acabar la missa el fèretre ha estat portat fins a la Cripta acompanyat pel Bisbe d'Urgell, el Cardenal de Barcelona i l'Arquebisbe de Tarragona, moment en què els assistents han esclatat en un espontani gest de reconeixement tot aplaudint el pas de les despulles de Mons. Marti.